Siemennesteen laatu ja motiliteetti (MOT)

Luovutetun siemennesteen on oltava hyvälaatuista, jotta raskaudelle on parhaat mahdolliset edellytykset. Cryosin asiakkaana voit valita useista siemennesteen laatuvaihtoehdoista. Niitä kutsutaan motiliteeteiksi (MOT).

Luovuttajahaku sisältää asetuksen, jossa olkia voi suodattaa motiliteetin perusteella. Cryosin asiakkaana voit valita hedelmöityshoitoosi parhaiten sopivan luovutetun siemennesteen motiliteetin (MOT). Laatu valitaan hoitomuodon lisäksi sen mukaan, mitä hedelmöityshoitoklinikalla käytetään. Tutustu seuraavassa siemennesteen laatuun ja siihen vaikuttaviin tekijöihin sekä eri hoitomuotoihin soveltuviin motiliteettiluokkiin.

Siemennesteen laatu ja motiliteetti (MOT)

Kuinka siemennesteen laatua mitataan?

Cryosin luovuttajiksi valitaan vain ne henkilöt, joiden siemenneste on erittäin hyvälaatuista. Testaamme ehdokkaat huolellisesti ennen luovuttajaksi valintaa. 

Siemennesteen laatua voi mitata monella tavalla. Kun laboratorioomme saapuu uusi näyte, tutkimme sen sisältämät siittiösolut ja niiden liikkuvuuden eli motiliteetin. Varmistamme erinomaisen laadun mittaamalla näitä parametreja myös näytteen jäädytyksen ja sulatuksen jälkeen, sillä jäädytys voi vaikuttaa siemennesteeseen eri tavoin. Siemennesteen laatua mitataan automaattisella CASA-analysointijärjestelmällä (Computer Assisted Sperm Analysis), josta saadaan hyvin tarkat tulokset.

Mikä vaikuttaa siemennesteen laatuun?

Useat tekijät vaikuttavat miehen siemennesteen laatuun, ja laatu voi myös vaihdella ajan mittaan. Elämäntavoilla on suuri merkitys. Esimerkiksi alkoholi, tupakointi ja epäterveellinen ruokavalio voivat heikentää siemennesteen laatua. 

Myös kivesten altistuminen kuumuudelle voi heikentää laatua. Siemennesteen laatua voi parantaa välttämällä saunomista, kuumia kylpyjä, solariumia ja tiukkia alushousuja.

Katso videolta professori Allan Paceyn määritys hyvälaatuisesta siemennesteestä:

Mitä on motiliteetti eli MOT?

Siemennesteen laatua arvioidaan esimerkiksi motiliteetin (MOT) avulla. MOT viittaa liikkuvien siittiösolujen määrään millilitrassa siemennestettä. Esimerkiksi MOT20 tarkoittaa, että millilitrassa siemennestettä on vähintään 20 miljoonaa liikkuvaa siittiösolua.

Suurin osa Cryosin oljista sisältää 0,5 millilitraa siemennestettä. Eli ostaessasi MOT20-oljen käytössäsi on vähintään 10 miljoonaa sulatuksen jälkeen liikkuvaa siittiösolua. Valikoimamme sisältää myös 0,4 millilitran olkia, joista myönnämme 20 % alennuksen. 

Voit tilata Cryosilta olkia, joiden motiliteetti on MOT5, MOT10, MOT20 ja MOT30+. Kattavasta valikoimastamme on helppo valita hedelmöityshoitoon sopiva laatu.

Mikä MOT on järkevä valinta omaan hedelmöityshoitooni?

Valitse tilattava olki hedelmöityshoidon tyypin ja sen mukaan, mitä hedelmöityshoitoklinikalla käytetään. Oma hoitoklinikkasi kertoo lisää motiliteetistä. Seuraavassa on muutamia motiliteetin valintaa koskevia suosituksiamme.

Kohdunsisäiseen inseminaatioon (IUI) suosittelemme yhtä MOT10 IUI-olkea yhtä hoitokertaa varten. Voit myös käyttää olkea, jonka siemennesteen motiliteetti on suurempi tai pienempi.

Koeputkihedelmöitykseen (IVF tai ICSI) suosittelemme yhtä MOT5 IUI-olkea. Tähän tarkoitukseen voi myös käyttää olkia, joiden MOT on suurempi. 

Kohdunsisäiseen inseminaatioon (ICI) suosittelemme kahta MOT10 ICI-olkea tai kahta MOT20 ICI-olkea yhtä hoitokertaa varten. Motiliteetti voi olla myös korkeampi. Myös IUI-olkia voi käyttää.

Lisätietoa ICI- ja IUI-oljista löydät täältä ja tietoja luovutetun siemennesteen tilausmäärästä voit lukea täältä.