Ohjeita siemennesteen louvuttajan valintaan

Cryos ylläpitää maailman suurinta luovuttajakantaa. Vaikka valikoiman laajuus on hienoa, tiedämme hyvin, että se voi tuntua myös hämmentävältä. Tällä sivulla kerromme tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon siemennesteen luovuttajan valinnassa.

Luovutetulla siemennesteellä tehtävät hedelmöityshoidot aloitetaan yleensä keskustelemalla eri hoitovaihtoehdoista lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Luovuttaja valitaan tämän keskustelun jälkeen.

Päätös edellyttää monitahoista pohdintaa. Siksi olemme koonneet tälle sivulle muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit helpottaa omaa valintaprosessiasi.

Ohjeita siemennesteen louvuttajan valintaan

Haluatko, että syntyvä lapsesi voi ottaa yhteyttä luovuttajaan?

Kun valitset siemennesteen luovuttajan, päätä ensin, haluatko, että syntyvä lapsesi voi ottaa yhteyttä luovuttajaan myöhemmin elämänsä aikana. 

Jos valitset tuntemattoman luovuttajan, hänen henkilöllisyyttään ei paljasteta. Jos valitset tunnetun luovuttajan, lapsi voi myöhemmässä vaiheessa saada tiedon luovuttajan henkilöllisyydestä. Useimmissa maissa lapsella on tähän oikeus täytettyään 18 vuotta.

Tuntemattoman ja tunnetun luovuttajan valinta on aina yksilöllinen ja monitahoinen. Jokainen tekee oman valintansa erilaisin perustein. Ennen kuin teet oman valintasi, suosittelemme lukemaan lisätietoja luovuttajan henkilöllisyydestä täältä.

Kuinka paljon haluat tietää luovuttajasta?

Haluatko tietää luovuttajasta mahdollisimman paljon vai mieluiten pelkät perusasiat? Tähän kysymykseen vastaamalla osaat valita luovuttajan, jolla on palvelussamme laajennettu profiili tai perusprofiili. Laajennettu profiili sisältää runsaasti luovuttajan henkilötietoja, kuten ääninäytteen ja vauvana otettuja valokuvia. Luovuttajan perusprofiili sisältää tiedot etnisestä taustasta, fyysisistä ominaisuuksista ja koulutuksesta/ammatista. 

Jos haluat luovuttajasta mahdollisimman kattavat tiedot, voit valita laajennetun profiilin, joka sisältää luovuttajasta aikuisena otettuja valokuvia.

Haluatko yksinoikeuden luovuttajaan?

Jos haluat, että luovuttajalla ei ole lapsia muissa perheissä, voit valita yksinoikeuden luovuttajaan. Yksinoikeus luovuttajaan tarkoittaa, että vain sinä ja mahdollinen kumppanisi voitte saada lapsen tämän luovuttajan siemennesteellä.

Lisätietoja yksinoikeudesta luovuttajaan täältä.

Lue nämä vinkit ennen tilausta

Vaikka tarvitsetkin loppujen lopuksi vain yhden siemennesteen luovuttajan, suosittelemme valitsemaan luovuttajahausta alkuvaiheessa 3–5 luovuttajaa ja merkitsemään heidät suosikeiksesi. Useampi vaihtoehto on kätevä siinä tilanteessa, että suosikkiluovuttajasi siemenneste on myyty loppuun tai hänen raskauskiintiönsä on täyttynyt siihen mennessä, kun olet valmis tekemään oman tilauksesi.

Kun olet valmis tekemään tilauksen verkkopalvelussamme, harkitse myös ylimääräisten olkien varausta. Niillä varmistat, että siemenneste riittää koko hedelmöityshoitosi ajan – ja tulevan lapsesi mahdollisia sisaruksia varten. Lue lisää varauksesta täältä.

Suosittelemme myös varmistamaan hoidon suoritusmaassa voimassa olevan lainsäädännön, sillä joissakin maissa sallitaan vain tietyntyyppiset luovuttajat (tuntemattomat tai tunnetut). Lisätietoja saat hedelmöityshoitoklinikaltasi tai terveydenhuollon ammattilaiselta. Voit myös ottaa yhteyttä Cryosin asiakaspalveluun. Autamme mielellämme.

Toivottavasti näistä tiedoista on apua luovuttajan valinnassa.