Luovuttajien seulonta

Kaikki lahjoittajat ja yksiköt valitaan ja seulotaan Cryosin kansainvälisen laajan laadunvarmistuksen, käyttömenetelmien ja luovuttajien valintamenettelyjen, arvioinnin ja seulonnan mukaisesti.

Kaikki yksiköt, jotka täyttävät tietyn Cryosin standardin, täyttävät myös vaatimukset koskien luovutusaikaa, seulontaa, karanteenia, ikää ja anonymiteettia. Lue lisää kohdasta: Standardit.

Luovuttajaksi haluava täyttää laajan terveyttään koskevan kyselylomakkeen. Sitä seuraavan haastattelun yhteydessä hänelle asetetaan joukko kysymyksiä, joiden tarkoituksena on paljastaa riskikäyttäytyminen ja mahdollisen sairauden oireet.

Tämän lisäksi hakijalle suoritetaan perusteellinen terveystarkastus, ja suuri määrä perinnöllisiä ja tarttuvia tauteja voidaan saada selville veri- ja virtsanäytteiden avulla. Hakijat, joiden suvussa ilmenee vakavia perinnöllisiä mielisairauksia ja muita sairauksia, hylätään. Lisäksi testataan luovuttajien normaali karyotyyppi.

Lopuksi lääkäri antaa yleisarvioinnin hakijasta ennen hänen hyväksymistään luovuttajaksi. Hyväksytyt luovuttajat testataan tarttuvien tautien osalta jatkuvasti koko luovutusprosessin aikana.

Perusteellisesta valinta- ja seulontaprosessista huolimatta ei voida täysin välttää riskiä, että luovuttaja voi olla taudin kantaja. Summary of Records sisältää asiaankuuluvat asiakirjat, standarditiedot ja tilausvahvistuksen kaikkien toimitusten liitteenä. Summary of Records voi muuttua ajan mukana.

Toimintaperiaatteemme, jos luovuttajalla tai lapsella havaitaan geneettinen sairaus:

Luovuttajan tai luovuttajan sukusoluista syntyneen lapsen sairaus todetaan ja siitä ilmoitetaan Cryos-yhtiöön

Luovuttaja poistetaan luettelosta välittömästi, eikä hänen sukusolujaan käytetä analysoinnin ja tutkinnan aikana. Luovuttajan sukusoluja ei toimiteta tänä aikana.

Analysointi

Tulos:
Syy ei voi olla luovuttajassa – luovuttajan sukusoluja voidaan taas käyttää

Tulos: Syy saattaa olla luovuttajassa – tutkimuksia jatketaan

Sairaus rekisteröidään luovuttajan tietoihin ja yhteenvetoon. Suostumus on allekirjoitettava ennen käyttöä. Luovuttajan sukusoluja saa toimittaa vain sisarushoitoihin.

Tulos:
Syy ei voi olla luovuttajassa – luovuttajan sukusoluja voidaan taas käyttää