Luovutetun siemennesteen tilaaminen

Ennen luovutetun siemennesteen tilaamista sinun on valittava suosikkiluovuttajasi. Aloita tekemällä haku. Helpota hakua rajaamalla hakuehdot mahdollisimman tarkasti esimerkiksi standardin, profiilin ja tyypin mukaan.

Hae vain luovuttajia, jotka täyttävät hakuehtosi. Jos sinua esimerkiksi hoidetaan klinikalla, on tärkeää, että valitset standardit, joiden käyttöön klinikalla on lupa. Muista tarkistaa myös raskauskiintiö. Voit rajata hakuasi myös valitsemalla tuntemattoman tai tunnetun. Muut kysymykset voivat liittyä laatuun, tilattavaan määrään, varaamiseen myöhempää käyttöä varten sekä toimitustapaan. Tee päätöksesi ennen tilaamista seuraavien vaiheiden avulla.

1. Mikä standardi?

Jos hoito annetaan klinikalla, varmista, että luovuttaja ja siemenneste täyttävät klinikan sijaintimaan lainsäädännölliset vaatimukset. Kutsumme tätä nimellä standardi. Jos hoitotapana on koti-inseminaatio, sinun ei tarvitse välittää standardista. Cryos toimittaa luovutettua siemennestettä ympäri maailman. Koska monissa maissa on eri valinta-, seulonta-, dokumentointi ja hyväksymismenettelytavat, luovuttajan käsittelyä ja siemennesteen julkaisua voivat koskea eri säännöt ja säännökset.

Jos hoito annetaan klinikalla, suosittelemme kysymään, sovelletaanko standardiin, laatuun, tyyppiin, toimitukseen tai muihin ehtoihin joitain vaatimuksia tai suosituksia.

2. Mikä luovuttajatyyppi ja -profiili?

Seuraavaksi on päätettävä haluamasi luovuttajatyyppi ja -profiili. Jos saat hoitoa klinikalla, hoitoon voidaan soveltaa erityissääntöjä, sillä joissakin maissa hoidot tietyn tyyppisillä luovutetuilla siemennesteillä ovat kiellettyjä. Jos hoitotapana on koti-inseminaatio, sinun ei tarvitse välittää näistä säännöksistä.

Seuraavat tyypit ovat käytettävissä:

 • Tuntematon + perusprofiili
 • Tuntematon + laajennettu profiili
 • Tunnettu + perusprofiili
 • Tunnettu + laajennettu profiili

Lue lisää luovuttajatyypeistä täältä.

3. Löydä siemennesteen luovuttaja!

Nyt sinun on löydettävä suosikkiluovuttaja. Rajaa hakua mahdollisimman tarkasti valitsemasi profiilin, tyypin ja standardin mukaan.

Voit merkitä suosikkiluovuttajasi napsauttamalla Lisää suosikkeihin nähtyäsi luovuttajan tiedot. Seuraavien hakujen kohdalla saat esille vain suosikkiluovuttajasi napsauttamalla kohtaa Näytä vain suosikit.

4. Raskauskiintiöt ja kiintiöiden varaaminen

Varmista ensin, että siemennesteen luovuttajan raskauskiintiö ei ole täyttynyt. Voit valita valitsemastasi maasta luovuttajia, joiden raskauskiintiö ei ole vielä täyttynyt. Kirjoita hakukenttään asuinmaasi ja maa, jossa hoito tapahtuu.

Joissakin maissa kiintiön varaus on pakollinen. Sillä varmistetaan, että maakohtaiset raskauskiintiöt eivät ylity. Kun varaat kiintiön, varaat itsellesi oikeuden mahdolliseen raskauteen määrätyn luovuttajan siemennesteellä.

5. Mikä siemennestetyyppi ja -laatu?

Nyt sinun on valittava, minkä siemennestelaadun (MOT) haluat. Valitsemasi oljen (ICI tai IUI) on vastattava omaa hoitomuotoasi:

 • ICI: Sisältää puhdistamatonta siemennestettä, jota kutsutaan myös raa'aksi siemennesteeksi. Käytetään vaginaaliseen ja intraservikaaliseen inseminaatioon tai puhdistusprosessin jälkeen kohdunsisäiseen inseminaatioon.
 • IUI: Sisältää puhdistettua siemennestettä, jota kutsutaan myös valmistelluksi siemennesteeksi. Käytetään kohdunsisäiseen inseminaatioon (inseminaatio suoraan kohtuun) tai IVF-hoitoon.
 • MOT: Lyhenne sanasta motiliteetti, joka viittaa liikkuvien siittiösolujen määrään millilitrassa siemennestettä. Esimerkiksi MOT10 tarkoittaa, että sulatuksen jälkeen millilitrassa siemennestettä on 10 miljoonaa liikkuvaa siittiösolua.

6. Kuinka paljon siemennestettä käytetään?

Koti-inseminaatio
ICI- ja IUI-valmiita yksiköitä voidaan käyttää.
Suosittelemme 2 x olkia ICI tai IUI MOT10. MOT10 olkia tai korkeampaa laatua (MOT) voidaan myös käyttää.

MOT5 olkia ei pidä käyttää.

Jos ajoitus on oikea, tarvitaan vain yksi inseminaatio sykliä kohden. Suosittelemme käyttämään apteekista saatavaa ovulatiotestiä. Noudata ohessa olevia ohjeita.

IUI klinikalla

 • IUI-valmiit oljet:
  Suosittelemme 1 x olkia IUI MOT10 hoitoa kohden. Yksiköitä, joiden liikkuvuus on pienempi tai suurempi kuin MOT10 voidaan käyttää.
  Suosittelemme, että kysyt neuvoa klinikaltasi ennen tilaamista.

 • ICI-oljet: 
  ICI olkia voidaan käyttää. Sperma on prosessoitava klinikallasi ennen hoitoa. Valmistelun jälkeen suosittelemme 5 miljoonaa liikkuvia siittiöitä IUI-hoitoon.

  Suosittelemme 4 x ICI MOT5, 2 x ICI MOT10 tai 1 x ICI MOT20 olkea tai korkeampaa liikkuvuutta hoitoa kohden. Jos ICI luovutussperma on pesty swim-up-pesulla, on käytettävä 2 x ICI MOT20 olkia tai korkeampaa laatua (MOT) hoitoa kohden. Emme suosittele swim-up-pesua luovuttajalle, jos sperma on ollut pakastettuna.
  Suosittelemme, että kysyt neuvoa klinikaltasi ennen tilaamista.

IVF ja ICSI klinikkalla
ICI- ja IUI-valmiita yksiköitä voidaan käyttää.
Suosittelemme 1 x olkea MOT5 hoitoa kohden. Yksiköitä, joiden liikkuvuus on suurempi kuin MOT5 voidaan käyttää.

Suosittelemme, että kysyt neuvoa klinikaltasi ennen tilaamista.

7. Tilaanko heti vai odotanko?

Kun tilaat luovuttajan siemennestettä, voit valita, toimitetaanko ostos vai varaatko/ostatko siemennestettä, jota me sitten säilytämme puolestasi. Tällä varmistetaan, että luovuttajaolkia on saatavana mahdollisiin myöhemmin tapahtuviin toimituksiin ja hoitoihin.
Jos haluat varmistaa, että saat siemennestettä suosikkiluovuttajaltasi, sinun on tehtävä varaus heti! Ei vain yhtä hoitoa varten vaan kaikkiin hoitoihin. Myös sisaruksia varten. Älä ota sitä riskiä, että suosikkiluovuttajasi siemenneste myydään loppuun.

Tee tilaus mahdollisimman pian ja vähintään 2 päivää ennen haluamaasi toimituspäivää. Valitset toimituspäivän kun tilaat verkossa.

8. Milloin ja kuinka haluan toimituksen tapahtuvan?

Kun tilaat luovutettua siemennestettä, tee tilaus mahdollisimman pian ja vähintään 2 päivää ennen haluamaasi toimituspäivää, jonka valitset itse verkossa. Näin varmistat, että toimitus tapahtuu viimeistään inseminaatiota/hoitoa edeltävänä päivänä. Voit valita toimituksen joko hiilihappojäässä tai typpitankissa. Lue lisää kohdasta Luovutetun siemennesteen toimittaminen.

9. Kun olet valmis tilaamaan

Aloita online-tilauksen tekeminen tästä: Luovuttajahaku
Katso myös sopimusehdot.

Saitko vastaukset kysymyksiisi?

Jos et, ota meihin yhteyttä. Pyrimme kaikin tavoin auttamaan sinua. Cryos-asiakaspalvelu toimii seuraavilla kielillä: skandinaavinen, englanti, italia, espanjalainen, norja, ranska ja ruotsi.